Hoe ga je om met stress als ondernemer?

Hoe ga je om met stress als ondernemer?
Hoe goed je je zaakjes ook op orde hebt, soms komt er nou eenmaal stress om de hoek kijken. Of dat nu deadline stress, financiële stress, stress door tijdsdruk of een andere reden is, het kan gebeuren. Het mooiste om te weten: iedere ondernemer ervaart dit weleens, het is op dat moment vervelend, maar het kan ook weer opgelost worden.

Omgaan met stress als ondernemer

Als ondernemer heb je beslissingen te nemen, voel je een druk om te presteren, heb je wellicht talloze ideeën die je wilt uitwerken en heb je je bedrijf draaiende te houden. En vergeet niet dat er ook nog een privé / sociaal leven is. Er zijn wat strategiën die ik met je wil bespreken, die je kunt toepassen om stress wat te verminderen en om beter om te kunnen gaan met uitdagingen.


1. Weet waar de stress vandaan komt

Klinkt logisch, is het niet altijd. Het kan dat je denkt dat je super gestresst bent door die ene moeilijke opdracht, terwijl er misschien al een paar weken veel te veel op je agenda staat, waardoor die opdracht de druppel is. De oorzaak is dan niet de opdracht, maar een te drukke agenda.

Maak een lijst van situaties, taken en factoren die bij kunnen dragen aan jouw stress. Neem hierin je werkdruk, sociale contacten, financiën, klanten en overige eventuele oorzaken mee. Door te weten waar de stress vandaan komt, kun je gaan werken aan oplossingen.


2. Stel prioriteiten, kijk naar wat je nodig hebt

Je hebt als ondernemer verantwoordelijkheden. Sommige dingen moet jij echt zelf doen, sommige dingen zou je eventueel kunnen uitbesteden. Ten eerste is het belangrijk prioriteiten te stellen. Wat moet er echt in een week gedaan worden? En niet te vergeten: wat heb jij nodig buiten werk? Ik plan bijvoorbeeld altijd éérst mijn me-time momenten in mijn weekplanning. Daarna pas alle taken. Wat is deze week voor jou prioriteit? Wanneer kan je dit oppakken? Wie kan je daar eventueel bij helpen? En hoeveel ruimte heb je dan nog over voor overige taken? Wees realistisch in je planningen!


3. Stel grenzen, je kan niet altijd beschikbaar zijn

Een reden waardoor we vaak stress ervaren, is omdat we het gevoel hebben altijd beschikbaar te moeten zijn. Zelf was ik in mijn eerste maanden van ondernemen áltijd beschikbaar. Weekenden, avonden, wanneer ik met vrienden was. Ik reageerde direct. En dat ging prima met twee klanten, maar dat liep de spuigaten uit toen dat meer klanten werden. Ik ging grenzen stellen: ‘s avonds heb ik mijn werktelefoon niet in de buurt. In de weekenden kijk ik even, als iets écht spoed heeft (en wat is spoed, ik ben geen arts) reageer ik even. Anders vertel ik dat ik maandag bij ze terug kom. Zo is het ook voor de klant duidelijk dat ik doordeweeks beschikbaar ben, maar daarbuiten wat minder. Dat geeft al enorme rust. Je hoeft dus niet altijd beschikbaar te zijn en je hoeft ook niet altijd direct op dat mailtje of appje te reageren. Stel je eigen grenzen!


4. Accepteer dat je fouten maakt

Je bent niet altijd perfect, niemand. Daarom mag je gaan leren dat het ook oké is wanneer je fouten maakt. Het is zelfs iets goeds, want daaruit kan je weer leren. Schiet voortaan dus niet direct in de stress wanneer je een fout maakt, maar kijk ernaar als een leermoment. “Oké, dit is nu gebeurt. Hoe kan ik er de volgende keer voor zorgen dat dit beter gaat?”

In plaats van je aandacht dus te leggen op de fout (en dus stress) kun je nu de aandacht verleggen naar een mooie oplossing. Dat is mentaal een heel groot verschil.


5. Zorg voor voldoende me-time. Dat zorgt direct voor minder stress als ondernemer

En dat klinkt makkelijker dan het is. Want wat doen we wanneer die planning vol staat? Precies, onze eigen momentjes schrappen. Dan maar even niet sporten vandaag. Dan maar even een kortere lunchpauze, zonder die lekkere wandeling. Terwijl dit juist de dingen mogen zijn die je als prioriteit mag maken.

En wat dan met die drukke planning, vraag je je misschien af? Kijk, je hebt nou eenmaal maar een paar uur in de dag. Een paar uur waarin je veel kunt doen, maar niet alles. Dus dan kom je weer terug bij tip 2: prioriteiten stellen. Een realistische én haalbare planning maken, mét je eigen momenten ingepland. Kom je tijd tekort? Dan is het goed te onderzoeken of je misschien teveel klanten tegelijk hebt en dit kunt verminderen, of je werk kunt uitbesteden, of je wat breder kan plannen, et cetera.

Ik maak altijd een weekplanning, waarin dus ook mijn eigen tijd in staat gepland. Dit doe ik in mijn Notion dashboard die ik voor jou als template heb omgezet: klik hier om het template te bekijken.


Met bovenstaande 5 tips kun je je stress verminderen als ondernemer

En vergeet vooral niet dat je geen robot bent. Dus kortom samengevat: plan voldoende tijd voor jezelf in, ga na waar stress écht vandaan komt, stel prioriteiten en maak realistische weekplanningen en stel grenzen. En heb je wel eventjes stress? Dat is ook oké. We zijn allemaal mens, toch?

Dit bericht delen >>

Bekijk ook

5 tips voor meer structuur en productiviteit

GRATIS: E-BOOK5 direct toepasbare tips

voor meer structuur en productiviteit